V nakupni košari ni artiklov.
Ime
Vrtnice
Opis
Aromatični celi cvetovi/popki vrtnice so idealni za popestritev vsake kuhinje. Užitne cvetove lahko uporabimo kot začimbo pri pripravi raznih jedi, napitkov, čajev in sladic. Uporabimo jih lahko tudi za dekoracijo krožnikov, miz ali celo tort. Dodamo pa jih tudi raznim alkoholnim in brezalkoholnim pijačam, še posebno ginu. Če jih zdrobimo, si lahko pripravimo začimbne mešanice po okusu. Cvetovi vrtnice se ujamejo z začimbami, kot sta kardamom in cimet. S celimi vrtnicami odišavljamo sladkor, in sicer preprosto tako, da cvetove za nekaj tednov hranimo v posodi s sladkorjem.
Uporaba
Uporaba cvetnih listov vrtnic je značilna za tradicionalno iransko kuhinjo, kjer jih večinoma uporabljajo za začinjanje sladic, pa tudi za pripravo prefinjenih riževih jedi. V turški kulinariki jih uporabljajo za pripravo znane sladice, imenovane lokoum.
V Bolgariji pa se jih dodaja tudi v marmelado in sladoled.
Rožni listki so tako vsestranski, da jih lahko uporabimo tudi pri doma pripravljenih kozmetičnih izdelkih, kot je naravno milo ali maska za obraz.
Priprava za čaj
Voda: 100 °C
Količina čaja: 6 gramov
Količina vode: 150–200 ml
Čas infuzije: 3–10 minut
Čajni pribor: Steklo ali porcelan.
Shranjevanje
Shranjujemo v suhem, temnem in hladnem prostoru. Poskrbimo, da je vrečka ali šatulja dobro zaprta.
Pakiranje
Nepredušna vrečka z zadrgo, kjer izdelek ohrani vso svežino in aromo. Embalaža ščiti pred svetlobo in zrakom, saj je sestavljena iz več slojev zaščite, ki ohranjajo lastnosti vsebine.
Embalaža je zelo praktična in omogoča recikliranje.
Poreklo
Iran